2 de juliol de 2025, dimecres XIII

DIMECRES XIII DEL TEMPS ORDINARI / I


Dedicació de la cocatedral d'Alacant (lectures, més avant)

Oració col·lecta

Oh Déu, vós ens heu convertit en fills de la llum 
per la gràcia de l’adopció; 
no permeteu que ens envolten les tenebres de l’error, 
ans mantingueu-nos sempre en l’esplendor de la veritat.

Lectura primera Gn 21,5.8-20

El fill d'una esclava no pot compartir l'herència amb el meu fill Isaac

Lectura del llibre del Gènesi

Abraham tenia cent anys quan li va nàixer el fill Isaac.
El xiquet anava creixent: quan va ser deslletat, Abraham ho va celebrar amb un gran convit.
Un dia, Sara va vore que el fill que l'egípcia Agar havia donat a Abraham jugava amb el seu fill Isaac, i va dir a Abraham:
«Has de traure de casa esta esclava i el seu fill: el fill d'una esclava no pot compartir l'herència amb el meu fill Isaac».
L'exigència de Sara va desagradar molt a Abraham, perquè Ismael també era fill seu. Però Déu li va dir:
«No et disgustes pel teu fill ni per la teua esclava; fes cas del que et diu Sara, perquè la descendència que portarà el teu nom vindrà d'Isaac. Però, del fill de l'esclava, com que és fill teu, també el convertiré en un gran poble».
Abraham es va alçar de bon matí, va donar pans i un odre d'aigua a Agar, li va posar el xiquet a l'esquena i li va dir adeu. Ella se'n va anar errant pel desert de Beerxeba. Quan l'aigua que duia s'acabà, va deixar el xiquet davall d'unes mates i se'n va anar un tros lluny, a la distància d'un tir d'arc, per a no vore morir el xiquet; allà va estar plorant i sanglotant.
Déu va escoltar el plor del xiquet, i un àngel de Déu va cridar a Agar des del cel i li va dir:
«¿Què tens, Agar? No tingues por, que Déu ha sentit com plorava el xiquet. Ves, pren-lo i sigues valenta, que jo faré d'ell un gran poble».
En eixe moment Déu li va obrir els ulls i va vore un pou. Ella hi va anar, va omplir l'odre i va donar a beure al xiquet.
Déu afavoria el xiquet, que va anar fent-se gran. Vivia al desert i era un bon arquer.

Salm responsorial 33,7-8.10-11.12-13 (R.: 7a)

El pobre clama, i el Senyor escolta,
i el salva de tots els perills.
Acampa l'àngel del Senyor
entorn dels seus fidels i els allibera.

R. El pobre clama, i el Senyor escolta.

Sants del Senyor, venereu-lo;
segur que no passareu misèria.
Els rics s'empobrixen i passen fam,
però als qui busquen el Senyor
no els faltarà res. R.

Vingau, fills meus, escolteu-me;
vos ensenyaré el temor del Senyor.
¿Hi ha algú que vullga vida,
i desitge dies de prosperitat? R.

Al·leluia Jm 1,18

El Pare ha decidit lliurement
que la proclamació de la veritat
ens fera nàixer a la vida,
per a que fórem com un primer fruit
de tot el que ha creat.

Evangeli Mt 8,28-34

¿Heu vingut per a torturar els dimonis abans d'hora?

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va arribar a l'altra vora del llac, al país dels gadarencs. Des de les coves sepulcrals on vivien, vingueren al seu encontre dos endimoniats, tan furiosos, que ningú no s'aventurava a passar per aquell camí. Els dos endimoniats xillaven: «¿Què voleu de nosaltres, Fill de Déu? ¿Heu vingut ací per a torturar-nos abans d'hora?» A una certa distància pasturava un gran ramat de porcs. Els dimonis li pregaren: «Si ens traus fora, envia'ns a aquell ramat».
Jesús els va dir: «Aneu-hi». Els dimonis eixiren dels dos hòmens i se n'anaren cap als porcs. Tot el ramat es va precipitar muntanya avall fins al llac, on van morir. Els porquers fugiren i anaren al poble, on ho contaren tot, també el cas dels endimoniats. Tota la gent del poble va eixir a l'encontre de Jesús i li demanaren que abandonara el seu territori.  
 
DEDICACIÓ DE L'ESGLÉSIA COCATEDRAL D'ALACANT 
Memòria obligatòria a la ciutat d'Alacant

Lectura primera Ap 21,1-5a

És el tabernacle de Déu entre els hòmens

Lectura de l'Apocalipsi de sant Joan

Jo, Joan, vaig vore un cel nou i una terra nova, perquè el primer cel i la primera terra havien passat, i la mar ja no existia. I vaig vore la Ciutat santa, una nova Jerusalem, que baixava del cel, de part de Déu, engalanada com una nóvia que s’adorna per al seu espòs. I vaig sentir una veu forta que proclamava des del tron:
«Este és el tabernacle de Déu entre els hòmens perquè acamparà entre ells; ells seran el seu poble i el seu Déu serà “Déu amb ells”. Els eixugarà les llàgrimes dels ulls, i ja no hi haurà mort, ni dol, ni plors, ni pena, perquè les coses d’abans han passat».
I el qui s’assentava en el tron va afirmar: «Mireu com faig noves totes les coses». 
 
Salm responsorial 1Cr 29,10.11abc.11d-12a.12bcd (R.: 12b)

Sou beneït, Senyor, 
Déu del nostre pare Israel,
des de sempre i per sempre.

R. Senyor, alabem el vostre nom gloriós

Són vostres, Senyor, la grandesa i el poder,
la glòria, l’esplendor, la majestat;
perquè en el cel i en la terra tot és vostre. R.

Són vostres els regnes amb els seus sobirans.
Vós doneu la riquesa i els honors. R.

Vós teniu la sobirania sobre tot el món;
està en les vostres mans donar força i valentia, 
fer créixer tota cosa i confortar-la. R.

 Lectura segona Ef 2,19-22

Formeu un edifici construït
sobre el fonament dels apòstols

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d'Efes 
 
Germans, ja no sou estrangers o forasters, sinó ciutadans del poble sant i membres de la família de Déu. Formeu un edifici construït sobre el fonament dels apòstols i dels profetes, que té el mateix Jesucrist com a pedra angular. Sobre ell reposa tota la construcció, que es va alçant harmoniosament gràcies al Senyor i forma un temple consagrat. Per Jesucrist, també vosaltres heu entrat a formar part de l'edifici, on Déu residix per la presència de l'Esperit. 
 
Al·leluia

Diu el Senyor: 
"He escollit este temple i l'he consagrat 
per a que porte per sempre el meu nom"

 Evangeli Jo 2,13-22

Ell es referia al santuari del seu cos

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

Quan s'acostava la Pasqua dels jueus, Jesús pujà a Jerusalem, i trobà en el temple els venedors de vedells, de moltons i de coloms, i els canvistes assentats en els seus llocs.
Es va fer un assot de cordes i els expulsà a tots, moltons i vedells, fora del temple. Escampà per terra les monedes dels canvistes i els bolcà les taules, i digué als venedors de coloms: «Emporteu-vos això d'ací; no convertiu en mercat la casa del meu Pare». Els deixebles recordaren allò que diuen les Escriptures: «El zel del vostre temple em consumix».
I els jueus el van interrogar: «¿Quin senyal ens dones que t'autoritze a fer això?». Jesús els contestà: «Destruïu este santuari i jo el reconstruiré en tres dies». Els jueus replicaren: «Este santuari ha sigut construït en quaranta-sis anys, ¿i tu el vols reconstruir en tres dies?». Però ell es referia al santuari del seu cos. 
Quan Jesús ressuscità d'entre els morts, els deixebles recordaren que havia dit això, i cregueren en les Escriptures i en la paraula de Jesús. 
 
* * * * *

Aniversari de la mort de sor Isabel de Villena (1490)

Dedicació de l'església cocatedral d'Alacant (1959) (mem. ob. a la ciutat d'Alacant)

Aniversari de l'ordenació episcopal del valencià Salvador Giménez i Valls, bisbe emèrit de Lleida (2005).


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 2 de juliol

1. A Roma, al cementeri de Damas, en la segona milla de la via Aurèlia, sants Procés i Martinià, màrtirs. (s. inc.)

2. Commemoració dels sants màrtirs Liberat, abat, Bonifaci, diaca, Servus i Rústic, subdiaques, Rogat i Septimi, monjos, i el xiquet Màxim, que a Cartago, a l'actual Tunísia, durant la persecució desencadenada pels vàndals sota el rei arrià Huneric, per confessar la verdadera fe catòlica i un sol baptisme van ser sotmesos a turments cruels i morts a colps de rem al cap mentres estaven estesos sobre els troncs on els anaven a cremar, i així van concloure el curs del seu admirable combat, rebent del Senyor la corona del martiri. (484)

3. A Tours, ciutat de Nèustria, hui França, santa Monegunda, consagrada a Déu, que, havent deixat pàtria i progenitors, es va entregar únicament a l'oració. (557)

4. A Winchester, a Anglaterra, sant Swithum, bisbe, que va ser insigne per la seua austeritat i pel seu amor als pobres, i per instituir moltes esglésies, que visitava sempre caminant. (862)

5. A Sezze, a la regió actualment italiana del Laci, sant Lídà, abat, fundador del monestir d'este lloc, que amb els seus monjos va procurar el sanejament de les terres circumdants, per a deslliurar-les de la malsana febre palúdica. (1118)

6. A Villeneuve, prop d'Avinyó, a França, trànsit del beat Pere de Luxemburg, bisbe de Metz, sempre entregat a la penitència i a l'oració. (1387)

7. A Fabrià, al Picé, hui regió de les Marques, a Itàlia, commemoració dels beats Joan i Pere Becchetti, preveres de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, units més per la conducta de vida que pels vincles de la sang. (c. 1420/1421)

8. A Lecce, a la regió de la Pulla, també a l'actual Itàlia, sant Bernardí Realino, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús, il·lustre per la seua caritat i la seua benignitat, el qual, menyspreant els honors del món, es va entregar a la cura pastoral dels presos i dels malalts, així com al ministeri de la paraula i de la penitència. (1616)

 Beata Eugènia Joubert
9. A Lieja, a Bèlgica, beata Eugènia Joubert, verge de la Congregació de la Sagrada Família del Cor de Jesús, que va consagrar la seua vida a ensenyar la doctrina cristiana a les xiquetes i, atacada per la tisi, va seguir amb amor a Crist sofrent. 
(1904)

Nascuda a Yssingeux (a l’Auvèrnia occitana) el 1876 en una família que li va oferir una educació acurada en diversos col·legis religiosos. Tot i que el pare no hi estava d’acord, a 19 anys entrà a la Congregació de la Sagrada Família del Sagrat Cor on professa a mans del seu fundador, el P. Rabussier, a 21 anys. Destinada a diferents comunitats fou catequista de xiquets i adolescents. El març del 1902, però, se li declarà una tuberculosi pulmonar, que ella acceptà.

Amb certa millora, l’estiu de 1903 peregrinà a Loreto i a Roma on assistí als funerals del papa Lleó XIII i a l’entrada de Pius X. Retornà a la casa de St. Gilles (prop de Lieja) on va haver de fer llit. Morirà el 2 de juliol de l’any següent donant exemple de paciència i d’humilitat. Beatificada el 1994.

1 de juliol de 2025, dimarts XIII: La Preciosíssima Sang

LA PRECIOSÍSSIMA SANG DEL NOSTRE SENYOR

Festa a la diòcesi de València


[Més avant, lectures del dimarts XIII]

Oració col·lecta

Oh Déu, que heu redimit a tots els hòmens 
amb la sang preciosa del vostre Fill unigènit, 
conserveu en nosaltres l'acció de la vostra misericòrdia 
a fi que, celebrant sempre el misteri de la nostra salvació, 
pugam aconseguir els seus fruits eterns.

Lectura primera He 9,11-15

Crist, amb la seua pròpia sang,
ha entrat una vegada per sempre al lloc sant

Lectura de la carta als cristians hebreus

Germans,
Crist ha vingut com a gran sacerdot del món renovat que ara comença. Ha entrat una vegada per sempre al lloc sant, passant per un tabernacle més gran i més perfecte, no fet per mans humanes, ja que no pertany al món creat; i no s'ha servit de la sang de bocs i de vedells, sinó que amb la seua pròpia sang ens ha redimit per sempre.
Segons la Llei de Moisès, la sang dels bocs i dels vedells i la cendra de la vedella, aspergida sobre els qui estaven contaminats, purificava i santificava exteriorment. Però ara Crist s'ha oferit ell mateix a Déu, per l'Esperit Sant, com a víctima sense cap defecte. Per això, i amb molta més raó, la sang del Crist ens purificarà de les obres que porten a la mort, i podrem donar culte al Déu viu.
Crist és mediador d'una nova aliança, perquè ha mort en rescat dels pecats comesos durant la primera aliança. Per ell, els qui estaven cridats reben l'herència eterna que els havia sigut promesa.

Salm responsorial 115,12-13.14-15.18-19 (R.: 17a)

¿Com podria retornar al Senyor
tot el bé que m'ha fet?
Alçaré la copa de la salvació 
i invocaré el seu nom.

R. Senyor, vos oferiré
una víctima d'acció de gràcies.

Compliré les meues promeses
en presència de tot del poble.
Al Senyor li doldria
la mort dels seus fidels. R.

Compliré les meues promeses
en presència de tot del poble.,
en els atris de la casa del Senyor,
en mig de tu, Jerusalem. R.

Evangeli Jo 19,28-37

Li travessà el costat, i en va eixir sang i aigua

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan 
 
Després, Jesús, que sabia que ja tot havia culminat, per a que s'acabara de complir l'Escriptura, va dir: «Tinc set». Hi havia allí un gerró ple de vinagre. Els soldats lligaren a una canya una esponja embeguda de vinagre i li l'acostaren a la boca. Jesús, després de tastar el vinagre, digué: «Tot s'ha complit», inclinà el cap i va deixar anar l'esperit. 
Era la vespra de la Pasqua, i els jueus no volien que els cossos quedaren en les creus fins el dissabte, i més perquè aquell dissabte era una festa gran; per això demanaren a Pilat que trencaren les cames dels crucificats i els despenjaren. Els soldats hi anaren i trencaren les cames al primer i, després, a l'altre que estava crucificat amb ell; però, quan arribaren a Jesús i comprovaren que ja era mort, no li trencaren les cames, sinó que u dels soldats li travessà el costat amb una llança, i a l'instant en va eixir sang i aigua. 
En dona testimoni el qui ho va vore; i el seu testimoni és veraç. I ell sap que diu la veritat, a fi que també vosaltres cregau. Efectivament: tot açò passà perquè s'havia de complir l'Escriptura: «No li han de trencar ni un os». I un altre lloc de l'Escriptura diu: «Miraran aquell que han traspassat».

 

DIMARTS XIII DEL TEMPS ORDINARI / I

Lectura primera Gn 19,15-29


El Senyor va fer ploure sofre i foc sobre Sodoma i Gomorra

Lectura del llibre del Gènesi

En aquells dies, de bon matí, els dos àngels donaren pressa a Lot i li deien: «Corre, emporta't de casa la teua dona i les dos filles que estan ací, si no voleu ser aniquilats amb la ciutat culpable». Veent que encara s'entretenia, com que el Senyor el volia salvar, els àngels els agafaren tots per les mans i els tragueren de la ciutat.
Una vegada fora li digueren: «Fuig, si vols salvar la vida. No mires arrere ni faces parada en la vall, que series aniquilat: fuig a la muntanya». Lot els va dir:
«No, senyor meu: jo servent vostre, he obtingut el vostre favor i heu sigut amb mi tan bo que m'heu volgut salvar la vida; penseu, per tant, que, abans que m'haja refugiat a la muntanya, ja m'haurà atrapat el desastre i moriré. Mireu, prop d' ací hi ha una ciutat menuda, on puc refugiar-me. És ben menuda. Deixeu-me fugir cap allí per a salvar la vida».
Ell li va respondre:
«Fins en això et vullc afavorir: no destruiré la ciutat que dius. Corre, ves a refugiar-te allí, que no podré fer res fins que no arribaràs allà».
Per això la ciutat es diu Sóar, que vol dir menuda.
Lot va arribar a Sóar quan el sol eixia i, a l'instant, el Senyor va fer ploure del cel sofre i foc sobre Sodoma i Gomorra i va destruir aquelles ciutats i tota la vall, amb els seus habitants i els seus cultius. La dona de Lot va mirar arrere i es va convertir en una estàtua de sal.
Abraham va anar de bon matí al lloc on havia estat davant de la presència del Senyor, va mirar cap a Sodoma i Gomorra i cap a la vall i va vore que pujava de la terra una fumaguera com si fora una carbonera.
Així Déu, quan va destruir les ciutats de la vall, recordant-se d'Abraham, va traure a Lot de la catàstrofe, mentres destruïa les ciutats on Lot havia viscut. 

Salm responsorial 25,2-3.9-10.11-12 (R.: 3a)

Examineu-me, Senyor, i proveu-me,
depureu-me al foc el cor i les entranyes.
Tinc present el vostre amor
i camine en la vostra veritat.

R. Tinc present el vostre amor, Senyor.

No em compteu entre els pecadors,
entre els hòmens que cometen crims de sang;
en les seues mans hi han males intencions,
estan plenes de regals per a subornar. R.

La meua vida, en canvi, és honrada.
Salveu-me i apiadeu-vos de mi.
Els meus peus van pel camí dret;
beneiré el Senyor enmig del poble reunit. R.

Al·leluia Salm 129,5

Confie en el Senyor,
confie en la seua paraula.

Evangeli Mt 8,23-27

Es va alçar, va increpar els vents i l'aigua, i va seguir una gran bonança

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va pujar a la barca en companyia dels deixebles. Més tard començà a avalotar-se la mar tan violentament, que les ones cobrien la barca. Però ell dormia. Ells anaren a despertar-lo i li deien: «¡Senyor, salveu-nos, que ens afonem!» Jesús els va dir: «¿Per què sou tan covards, hòmens de poca fe?» I es va alçar, va increpar els vents i la mar, i va seguir una gran bonança. Ells, admirats, deien: «¿Qui és este, a qui fins i tot els vents i la mar l'obeïxen?»

* * * * *

Festa de la Preciosíssima Sang de Crist (diòcesi de València)

Esta festa fou instituïda per Pius IX el 1849 en acció de gràcies pel seu retorn a Roma després de l'exili. Està relacionada amb el culte a l'Eucaristia, que honora el sacrifici pasqual del cos i de la sang del Senyor. [font: MCL, p. 1298]


Beat Joan Nepomucé Chrzan, prevere i màrtir

Va nàixer a Gostyczyn (Polònia) el 1885. Després d’estudiar en el seminari de Gniezno-Poznan i ordenar-se de prevere el 1910, va exercir el seu ministeri en diverses parròquies. El 1939, quan Polònia fou envaïda per les tropes nazis es negà a deixar la seua parròquia de Zerkow i va haver de celebrar la missa clandestinament, fins que el 6 d’octubre del 1941 fou arrestat i portat al camp de Dachau, on continuà exercint el seu ministeri secretament.

Morirà d’esgotament l’1 de juliol del 1942. Beatificat el 1999. [font]

Santa Ester

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 1 de juliol

1. Commemoració de sant Aaron [o Aaró], de la tribu de Leví, a qui el seu germà Moisés va ungir sacerdot de l'Antic Testament amb oli sagrat. A la seua mort va ser sepultat al mont Hor, a l'actual Israel.

2. A Viena del Delfinat [Vienne], a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Martí, bisbe(s. III ex.)

3. Al monestir de Bebron, també a la regió de la Gàl·lia Lugdunense, sant Domicià, abat, que primer va portar vida eremítica en este lloc, i després d'haver reunit a molts entorn d'ell perquè es dedicaren al servici de Déu, ocupat sempre dels assumptes celestials, va partir d'este món en avançada edat. (s. V)

4. Prop de Reims, a Nèustria, també a l'actual França, sant Teodoric, prevere, deixeble del bisbe sant Remigi(533)

5. A Angulema, a Aquitània, de nou a França, sant Eparqui, prevere, que va passar trenta-nou anys en completa soledat, entregat només a l'oració i ensenyant als seus deixebles que «la fe no tem la fam». (581)

6. A la Bretanya Menor, igualment a França, sant Golvé, bisbe, qui després de portar vida eremítica, es diu que va succeir sant Pau de Léon. (s. VI)

7. Al monestir de Saint-Calais, a la Gàl·lia Cenomanense, així mateix a la França actual, sant Carilef, abat. (s. VI)

8. A Londres, a Anglaterra, beats Jordi Beesley i Montford Scott, preveres i màrtirs, que en temps de la reina Isabel I, condemnats a la pena capital per ser sacerdots, després de passar per cruels turments van aconseguir la palma del martiri. (1591)

9. També a la ciutat de Londres, beat Tomàs Maxfield, prevere i màrtir, que, regnant Jaume I, va ser condemnat a mort per haver entrat a Anglaterra com a sacerdot, i va complir la sentència en el patíbul de Tyburn, que havia sigut adornat amb flors pels fidels, com a clara manifestació del gran amor que li professaven. (1616)

10. De nou a Londres, sant Oliveri Plunkett, bisbe d'Armagh i màrtir, que en temps del rei Carles II, falsament acusat de traïció, va ser condemnat a la pena capital, i davant del patíbul, envoltat per una multitud, després de perdonar els seus enemics, va confessar amb gran fermesa la fe catòlica. (1681)

11. En la mar, enfront de la costa de Rochefort, a França, beats Joan Baptista Duverneuil, carmelita descalç, i Pere Aredi Labrouche de Laborderie, canonge de Clarmont, preveres i màrtirs, que durant la Revolució Francesa, per ser sacerdots, van ser reclosos en una nau destinada al transport d'esclaus, i els hi van deixar morir, consumits per la fam i la malaltia. (1794)

12. Beat Antoni Rosmini (Stresa, Itàlia, 1797-1855). Prevere, filòsof i teòleg. Va fundar l'Institut de la Caritat i les Germanes de la Providència.

13. A La Valletta, a l'illa de Malta, beat Ignasi Falzon, que, com a clergue, va consagrar la seua vida a la pregària i a ensenyar la doctrina cristiana, posant gran zel a ajudar els soldats i mariners perquè abraçaren la fe catòlica, abans de partir cap a la guerra. (1865)

14. Al poble de Zhuhedian, prop de Jieshui, a la província xinesa de Hunan, sant Zhang Huailu, màrtir, el qual, en la persecució desencadenada pels seguidors del moviment Yihetuan, mentre encara era catecumen, va confessar espontàniament la seua fe cristiana i, armat amb el senyal de la Creu, va meréixer rebre el baptisme en Crist amb la seua pròpia sang. (1900)

15. Al Rancho de las Cruces, llogaret del territori de Guadalajara, a Mèxic, sants Justí Orona i Atilà Cruz, preveres i màrtirs, que, durant la persecució desencadenada en eixe país, pel Regne de Crist van rebre junts la mort. (1928)

16. Prop de Munic, ciutat de Baviera, a Alemanya, beat Joan Nepomucé Chrzan, de nacionalitat polonesa, prevere i màrtir, que, en temps de guerra, va morir en el camp de concentració de Dachau per defensar la fe davant dels seus perseguidors. (1942)

17. Beata Maria Assumpta Caterina Marchetti (1871- Sâo Paulo, el Brasil 1948). Italiana, cofundadora de la Congregació de les Germanes missioneres de Sant Carles, Scalabrinianes.

18. Beats Tuli (Marcel) Maruzzo (1929-1981), sacerdot profés de l'Orde dels Germans Menors, i Lluís Obduli Rierol Navarrés (1950-1981), laic, del Tercer Orde de Sant Francesc, assassinats prop de Los Amates, departament d'Izabal, Guatemala, per odi a la fe.

30 de juny de 2025, dilluns XIII

DILLUNS XIII DEL TEMPS ORDINARI / I


Oració col·lecta

Oh Déu, que consagràreu els inicis de l’Església de Roma 
amb la sang d’una multitud de màrtirs; 
feu que la fortalesa invencible d’esta lluita per la fe 
ens confirme en la nostra opció cristiana
i ens faça participar del goig d’esta victòria.

Lectura primera Gn 18,16-33

¿Fareu desaparèixer tant el just com el culpable?

Lectura del llibre del Gènesi

Aquells hòmens s'alçaren i se n'anaren de la carrrasca de Mambré cap a Sodoma. Abraham els acompanyava per a dir-los adeu. El Senyor es deia: 
    «¿Per què he d'amagar a Abraham el que pense fer? Abraham s'ha de convertir en un poble gran i nombrós, i tots els pobles de la terra es valdran del seu nom per a beneir-se; l'he triat per a que mane als seus fills i a tots els descendents que no s'aparten dels meus camins i siguen justs i bondadosos; i així jo compliré a favor d'ell totes les meues promeses». 
I el Senyor digué: 
    «El clam que puja contra Sodoma i Gomorra és molt fort. És greu el seu pecat. Hi baixaré a vore si les seues obres corresponen al clam que m'arriba. Siga el que siga, ho sabré».
Els dos hòmens que acompanyaven el Senyor se n'anaren en direcció a Sodoma, però Abraham es quedà encara davant d'ell. En eixe moment Abraham s'acostà i digué: 
    «¿De veres que fareu desaparéixer tant el just com el culpable? Suposem que a la ciutat hi ha cinquanta justs. ¿De veres que els fareu desaparéixer? ¿No perdonareu la població per amor dels cinquanta justs que hi ha? ¡Mai de la vida no fareu una cosa així! ¿Exterminareu el just amb el culpable? ¿Que el just i el culpable siguen tractats igual? ¡Mai de la vida! Vós, que jutgeu tota la terra, ¿deixareu de fer justícia?» 
El Senyor respongué:
    «Si trobara dins de Sodoma cinquanta justs, per amor d'ells perdonaria tota la ciutat». 
Abraham insistí: 
    «Encara gose parlar al Senyor, jo que soc només pols i cendra. Suposem que, per arribar als cinquanta justs en faltaren cinc. Per eixos cinc que falten ¿destruiríeu tota la ciutat?» 
El Senyor li va dir: 
    «No la destruiria si hi trobara quaranta-cinc justs». 
Abraham li tornà a parlar: 
    «Suposem que només n'hi haguera quaranta». 
El Senyor respongué: 
    «No ho faria, per consideració a eixos quaranta». 
Abraham continuà: 
    «Que el meu Senyor no s'enfade si insistixc: Suposem que només n'hi haguera trenta». 
El Senyor respongué: 
    «No ho faria, per consideració a eixos trenta». 
Abraham insistí: 
    «Encara gose parlar al meu Senyor. Suposem que només n'hi haguera vint». 
El Senyor contestà: 
    «No la destruiria, per consideració a eixos vint». 
Abraham insistí de nou: 
    «Que el meu Senyor no s'enfade si insistixc per última vegada: Suposem que només n'hi haguera deu». 
Ell respongué: 
    «No la destruiria, per consideració a eixos deu». 
Quan el Senyor va acabar de parlar, se'n va anar, i Abraham va tornar al lloc on vivia.

Salm responsorial 102,1-2.3-4.8-9.10-11 (R.: 8a)

Beneïx el Senyor, ànima meua,
i tot el meu cor el seu sant nom.
Beneïx el Senyor, ànima meua,
no t'oblides mai dels seus favors.

R. El Senyor és compassiu i benigne.

Ell et perdona les culpes
i et cura totes les malalties;
rescata de la mort la teua vida
i et corona d'amor entranyableR.

El Senyor és compassiu i benigne,
lent per al castic, ric en l'amor.
No sempre acusa,
ni guarda rancor sense fi. R.

No ens castiga els pecats com mereixem,
no ens paga com deuria les nostres culpes.
El seu amor als fidels és tan immens
com la distància del cel a la terra. R.

Al·leluia Salm 94,8ab

No enduriu, hui, els vostres cors;
escolteu la veu de Déu.

Evangeli Mt 8,18-22

Seguix-me

᛭ Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús, veent que hi havia molta gent al seu voltant, donà orde d'eixir cap a l'altra vora del llac; però abans se li va acostar un mestre de la Llei i li digué: «Mestre, vos seguiré aneu a on aneu». Jesús li va respondre: «Les raboses tenen caus, i les aus del cel, nius, però el Fill de l'home no té on reposar el cap». Un dels deixebles li digué: «Senyor, deixeu-me primer que vaja al soterrar de mon pare». Jesús li replicà: «Seguix-me, i deixa que els morts soterren els seus morts».

* * * * *

Sants Protomàrtirs de la Santa Església romana

L’endemà de la festa dels sants apòstols Pere i Pau, l’Església de Roma fa memòria de tots els membres d’aquella comunitat cristiana que durant la persecució de Neró (64) sofriren “per enveja ultratges i turments”, segons el bisbe de Roma Climent (carta als cristians de Corint 5-6). Eren “una multitud immensa”, segons l’escriptor Corneli Tàcit (Annales, 15,44). «Si en aquella persecució de Neró n’hi va haver molts, hui també n'hi ha molts de màrtirs cristians perseguits» (Papa Francesc, Homilia, 30.06.2014). [font]

Venerable Cèsar Baronio, cardenal

Aniversari del primer número de L'Osservatore Romano (1860)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 30 de juny

Sants Protomàrtirs de l'Església Romana, que, acusats d'haver incendiat l'Urbs, per orde de l'emperador Neró uns van ser assassinats després de cruels turments, uns altres, coberts amb pells de feres, entregats a gossos rabiosos, i els altres, clavats en creus, cremats perquè, en caure el dia, il·luminaren la foscor. Eren tots deixebles dels apòstols i van ser les primícies del martiri que l'Església Romana va presentar al Senyor. (s. I)

2. A Alexandria, d'Egipte, sant Basílides, que en temps de l'emperador Septimi Sever, en conduir a la verge santa Potamiena al suplici, la va protegir de les intencions deshonestes d'alguns hòmens, rebent com a premi, en primer lloc, la gràcia de convertir-se a Crist i després, després d'un breu combat, arribar a ser també màrtir gloriós. (c. 202)

3. A Llemotges, d'Aquitània, hui França, 
Sant Marçal [o Marcial] de Llemotgesbisbe(s. III)

Segons el testimoni de Sant Gregori de Tours (538-594) fou un dels missioners enviat pel bisbe de Roma a evangelitzar la Gàl·lia a mitjans del segle III. Acompanyat per dos sacerdots orientals, Marçal va optar per evangelitzar Llemotges. Després de la seua mort, la seua tomba, construïda fora les muralles de la ciutat, en convertí en meta de peregrinacions locals.

Aquell mateix segle fou canonitzat pel poble. El 848, al costat de la seua tomba s’hi construí una gran abadia, i per tal d’unir l’església de Llemotges amb els inicis de l’Església a Roma, la tradició farà de sant Marçal, deixeble del mateix sant Pere.[font]

4. En Cenomanum, actualment Le Mans, a la regió també francesa de Nèustria, sant Bertran, bisbe, pastor de pau, atent a les necessitats dels pobres i dels monjos. (623)

5. A Salzburg, ciutat de la regió de Baviera, a l'actual Àustria, santa Erentruda, primera abadessa del monestir de Nonnberg i neboda de sant Rupert, la predicació del qual va sostindre amb oracions i obres. (718)

6. A Sajanega, a la província de Vicenza, a Itàlia, sant Teobald, prevere i eremita, que havent nascut en la família dels comtes de Champagne, nobles de França, juntament amb el seu amic Gualteri [o Guàlter o Galter] va renunciar a les riqueses i als honors, i per Crist va abraçar la soledat i la pobresa. (1066)

7. A Nitra, ciutat de l'actual Eslovàquia, als monts Carpats, mort de sant Ladislau, rei d'Hongria, que va restablir en el seu regne les lleis cristianes dictades per sant Esteve, reformant els costums i donant ell mateix exemple de virtut. Va propagar ferventment la fe cristiana a Croàcia, que havia sigut incorporada al regne hongarés, establint la seu episcopal de Zagreb. Va morir quan es disposava a una guerra amb Bohèmia i va ser enterrat a Varadino, a Transsilvània. (1095)

8. A Bamberg, a la regió de Francònia, hui Alemanya, sant Otó, bisbe, que va evangelitzar amb gran zel al poble dels pomeranis. (1139)

9. A Osnabrück, a Saxònia, també en l'actual Alemanya, sant Adolf, bisbe, que va acollir al monestir d'Altenkamp els costums cistercencs. (1224)

10. A Londres, a Anglaterra, beat Felip Powell, prevere de l'Orde de Sant Benet i màrtir, el qual, originari del País de Gal·les, en temps del rei Carles I el van detindre a bord d'una nau i, per ser sacerdot i intentar entrar a Anglaterra, va ser condemnat al martiri a Tyburn. (1646)

11. A Nàpols, a la regió de Campània, a Itàlia, beat Genar [o Gener o Giner o Genari] Maria Sarnelli, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor, que es va entregar activament a ajudar a tota classe de necessitats. (1744)

12. A la ciutat de Hai Duong, a Tonquín, hui Vietnam, sant Vicent Do Ien, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, que, en temps de l'emperador Minh Mang, va ser decapitat pels qui odiaven la fe cristiana. (1838)

13. Al territori de Chendum, prop de Jaohe, a la província xinesa d'Hebei, sants Ramon Li Quanzhen i Pere Li Quanhui, màrtirs, que, sent germans, en la persecució per part dels partidaris de la secta Yihetuan, van donar un gloriós testimoniatge. El primer, portat a un temple pagà, per negar-se a venerar aquelles divinitats va ser assotat fins a morir, mentre que el segon va ser assassinat amb no menor crueltat. (1900)

14. A Lviv, a Ucraïna, commemoració del beat Zenon [o Zenó] Kovalyk, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor i màrtir, que en temps d'un règim hostil a Déu, va aconseguir la palma gloriosa en un dia no precisat. (1941)

15. A Winnipeg, a la província de Manitoba, al Canadà, beat Basili Velyckovsky, bisbe de l'Església grecocatòlica d'Ucraïna i màrtir, que, per haver-se dedicat a exercir clandestinament en la seua pàtria el ministeri entre els cristians catòlics de ritu bizantí, va patir molt per part dels enemics de la fe i va morir en l'exili, associat al sacrifici de Crist. (1973)

entrada destacada

2 de juliol de 2025, dimecres XIII

DIMECRES XIII DEL TEMPS ORDINARI / I Dedicació de la cocatedral d'Alacant (lectures, més avant) Oració col·lecta Oh Déu, vós ens heu con...

entrades populars